Ben je predikant of missionair pionier en merk je dat mensen interesse hebben in spiritualiteit, maar hiervoor eerder naar een meditatiecursus gaan dan naar een kerk? Merk je dat het je ontbreekt aan de taal en de rituelen om hen van hart tot hart te ontmoeten?

Of ben je werkzaam als geestelijk verzorger en zou je graag beter zicht hebben op christelijke spiritualiteit om in gesprek te gaan over zingeving en geloof? Dan ga je veel hebben aan de nieuwe eenjarige masteropleiding Christelijke spiritualiteit, aan de Theologische Universiteit Kampen. Als Contemplatio zijn we, samen met New Wine, volop bij deze master betrokken.

Bronnen van spiritualiteit

Een jaar lang (of twee jaar in deeltijd) dompel je je onder in bronnen van spiritualiteit vanuit tweeduizend jaar christelijk geloof. Je verdiept je in spirituele hermeneutiek en leert op academisch niveau reflecteren op spirituele teksten en rituelen. Je reflecteert ook op je eigen spiritualiteit, o.m. door auto-etnografie, het beoefenen van spirituele praktijken en het ontvangen van geestelijke begeleiding. En je ontdekt hoe je vanuit de christelijke bronnen zinvol in gesprek kan zijn met de post-seculiere cultuur en het spirituele verlangen in kerk en samenleving.

Drie spirituele stromingen

In deze master verdiepen we ons in het bijzonder in drie spirituele stromingen: contemplatieve spiritualiteit (met nadruk op stilte en inkeer), charismatische spiritualiteit (met nadruk op Koninkrijk en het ‘meewerken met God’) en gereformeerd-protestantse spiritualiteit (met nadruk op Woord en kruis).

Module contemplatieve spiritualiteit

In de module over contemplatieve spiritualiteit gaan we onder meer in op de geschiedenis van de monastieke spiritualiteit en monastieke praktijken. Er is aandacht voor lectio divina en centrerend gebed. We lezen teksten uit de klassieke contemplatieve traditie maar ook eigen tijdse teksten en auteurs komen aan bod

Docenten

Docenten van deze master zijn o.a. Ad de Bruijne, Hans Burger, Ingeborg te Loo, Jos Douma, Ronald Westerbeek, Mark Hage, Arjan Plaisier, Philip Troost en Agnes Huizenga.

Aanmelden

De masteropleiding start in september 2020 en er is beperkt plaats, dus meld je snel aan! De volledige module-omschrijvingen en verdere info vind je op de website van de TU Kampen.