De Italiaanse monnik en systematisch theoloog Luigi Gioia geeft wereldwijd spirituele retraites. In Zwolle sprak hij over zijn nieuw verschenen boek over gebed en contemplatie.

Door: Wim Warner (foto: Ruud Ploeg)

Het wordt heel stil in de Plantagekerk in het centrum van Zwolle. Op de achtergrond klinkt alleen nog het verkeer dat zich een weg baant door de binnenstad. Jos Douma, predikant van de Plantagekerk, opent de bijeenkomst met een ‘contemplatief moment’. Nadat hij heeft gebeden: ,,Heer, al mijn verlangens zijn U bekend”, heeft hij de aanwezigen gevraagd zich op die psalmregel te richten. Van de zo’n zeventig belangstellenden die op deze middag zijn afgekomen, sluiten velen de ogen. Enkele anderen staren rustig omhoog. Zo is het een paar minuten stil.

Impuls

Dit moment van stilte en inkeer past bij de ‘geesteshouding’ waar de benedictijnse monnik Gioia over schrijft in zijn boeken. Bij zijn eerdere boek, Zeg het tegen God(2018), verwoordde de ondertitel duidelijk de doelstelling: Een aanmoediging om te bidden. Dat boek is inmiddels bijna aan een herdruk toe.

Lees verder op de site van het Friesch Dagblad: Theoloog Luigi Gioia predikt de bevrijdende werking van gebed.