Eén van de locaties waarin de veertigdagentijd 2019 de lectio divina kon worden beoefend, was het gebouw van de EO in Hilversum. Lees hieronder de ervaringen van twee deelnemers (oorspronkelijke plaats van publicatie).


Ze kwamen elke keer… Bijna elke stiltepauze zaten ze daar op de houten bankjes in de stilteruimte van de EO. Twee vlotte, enthousiaste en toegewijde jongemannen werkzaam op de afdeling Marketing bij de EO. Ark Mission vroeg ze waarom ze zo trouw – maar liefst 26 keer – naar de stiltepauzes op kantoor kwamen in de afgelopen 40-dagentijd?

Marvin de Fretes zag een oproep op het intranet van de EO en vroeg zijn collega Yorick van Asperen om mee te gaan. Het leek hem erg mooi om midden op de dag in stilte met de Bijbel bezig te zijn. ‘Ik houd ook wel van nieuwe dingen uitproberen en had al eerder gehoord van de term Lectio Divina tijdens een Wij-ding. Tjitske Volkerink vertelde daar toen wat over en het interesseerde mij. Voordat ik christen werd mediteerde ik meer op de Oosterse manier (gedachten leeg maken of juist op één object mediteren, een soort mindfulness). Het interesseerde mij dus enorm dat er ook een christelijke manier van mediteren bestond.’ Daarentegen is Yorick geen groot fan van retraites en van letterlijk stil zijn. Ook had hij nog nooit van Lectio Divina gehoord en ook niet eerder gemediteerd. Maar proberen kan geen kwaad, vond hij.

Wat beweegt je zo trouw de stiltepauzes te bezoeken?

Marvin: Ik vind het belangrijk om elke dag bezig te zijn met Gods Woord. Om elke dag Zijn aangezicht te zoeken. Dat het binnen de EO door Ark Mission wordt georganiseerd en gefaciliteerd is een kans die te mooi is om aan mij voorbij te laten gaan. Ik maak daar dan ook graag dankbaar gebruik van.

Yorick: Na de eerste keer was ik erg onder de indruk van de stiltepauze. Ik merkte sterk Gods aanwezigheid en het voelde heel goed en vredig. Daarnaast is het heel fijn dat er verschillende sprekers met verschillende achtergronden de stiltepauze leiden. Dat maakte het elke keer weer anders en bijzonder. Waarom ik bleef komen is, omdat je door de drukte van de dag God snel uit het oog kan verliezen. De stiltepauze hielp me om mijn focus op Hem terug te brengen en leerde me tegelijkertijd onwijs veel nieuwe dingen.

Hoe vind je de stiltepauzes?

Marvin: Ik vind het erg fijn om de stiltepauzes bij te wonen. Om samen Bijbelverzen te lezen, erop te mediteren, erover te bidden, stil te worden en er ook wat over te delen. Het breekt voor mij ook de dag. In alle hectiek van het werk is het fijn om even stil te worden voor God.

Yorick: Ik vind het geweldig! Dit heeft het mij gebracht:

  • Het brengt rust in een hectische dag.
  • Het geeft pure vrede om in Zijn aanwezigheid te zijn.
  • Het helpt om mijn focus op God terug te brengen.
  • Het geeft onwijs veel nieuwe inzichten over Zijn Woord.
  • Het bouwt gemeenschap met andere gelovigen.

Wat doet het met je?

Marvin: Door op deze manier aan de slag te gaan met kleine stukken uit de Bijbel, ervaar ik dat God tegen me spreekt. De teksten komen tot leven en worden ineens persoonlijk. Onder de leiding van de Heilige Geest worden er boodschappen aan mij geopenbaard die voor mij actueel en relevant zijn. Nog niet eerder heb ik zoveel dieperliggende boodschappen (schatten eigenlijk) ontdekt.

Yorick: Het houdt me dichtbij God. Vaak door de drukte van de dag en de stress die daarbij soms een rol speelt, raak je soms onbewust de connectie met God kwijt. Dit heeft me echt geholpen om mijn ogen op Hem te houden. Dit geeft mij rust, vertrouwen, hoop, nieuwe energie en nieuwe inzichten die ik dagelijks kan toepassen.

Wat heeft je het meest geraakt?

Marvin: De openbaringen die ik krijg door het lezen van de teksten. Bijna elke ‘sessie’ heeft mij wel iets opgeleverd. Ik ervaar dat God door deze teksten rechtstreeks tot mij spreekt. Dit komt doordat ik in mijn hart naar aanleiding van de tekst een indruk krijg wat het voor mij betekent, maar ook dat ik met een vraag of situatie zit en waarbij een woord of een zin ineens bijzonder opvalt.

Yorick: Gods aanwezigheid. Elke stiltepauze voelde ik letterlijk dat God er bij was. Daarnaast raakte de teksten me ook heel vaak. Doordat je echt een half uur stilstaat bij een Bijbeltekst, komt het tot leven en geeft het meerdere boodschappen die je kan toepassen op je leven. Uitspraken die mij het meest raakte van sprekers:

‘Sterkte in het sterven en vreugde in het leven.’ Jurjen ten Brinke

‘Jezus is hier, want dat heeft Hij zelf beloofd. Geniet van Zijn aanwezigheid en komt tot rust aan Zijn voeten.’ Jolanda Kromhout

‘Jezus komt je tegemoet in jouw situatie. Je hoeft hiervoor niet eerst te veranderen. Hij loopt liefdevol en geduldig met jou mee.’ Ds. Arie van der Veer

Wil je nog iets kwijt hierover?

Marvin: Dankzij deze manier van Bijbellezen ben ik zelf ook de Bijbel langzamer gaan lezen, waarbij ik soms ook teksten meerdere keren lees en overdenk. Daardoor ontdek vaak nog meer diepgang in bepaalde verzen.

Wat ik ook mooi vind bij het beoefenen van Lectio Divina in groepsverband, is dat de groep met verschillende uitleg komt. Door te luisteren naar hoe anderen de tekst hebben gelezen, leer ik ook erg veel. Het zou mooi zijn als dit een vast onderdeel wordt binnen de EO. Ik bid dat meer mensen deze vorm van bijbellezen / mediteren zullen ontdekken!

Yorick: Ik vind het een super goed initiatief! Heel gaaf om zoveel verschillende mensen – ook van buiten de EO – te ontmoeten en samen Gods ‘schatten’ te ontdekken. Het heeft me veel gebracht en ik hoop dat we dit kunnen blijven doorzetten. Het is echt een zegen voor mij geweest en hierdoor ook voor de mensen in mijn omgeving.

Ark Mission was initiatiefnemer van de zesentwintig stiltepauzes onder de slogan ‘Ssst… luister & hoor’ in samenwerking met de EO en Royal Jongbloed.